Cum a apărut statistica

Statisistica este un concept bătrân care a cunoscut multe modificări până a ajunge la statutul de știință așa cum o cunoaștem astăzi. Aceasta a evoluat odata cu nevoile oamenilor, cautând să satisfacă cât mai mult din pofta de cunoaștere a acestora.

Antichitate

 

Cuvântul „statistică” provine din limba Latină de la cuvântul „status”, sau din limba Italiană de la cuvântul „statista”, cu înțelesul de „stat politic” sau „guvernare”. Era folosit de conducători pentru a obține informații cu privire la agricultură, comerț, populație și ținuturile pe care le administrau astfel încât sa distribuie armata și bogațiile în stat.

În acea perioadă, numărul persoanelor dintr-un oraș, numărul soldaților din armată sau numărul de animale de la o fermă era tot ce putea să ofere statistica.

Puse în acelasi context, datele statistice erau prezentate sub forma unei liste de variabile nominale care caracterizau un stat.

Evul Mediu

 

Pe la începutul acestei perioade, în secolul IX, undeva în Irak-ul de astăzi filosoful Al-Kindi dezvoltă primul algoritm de decriptare bazat pe analiza frecvențelor unui simbol sau un grup de simboluri dintr-un text. Al-Kindi a scris o carte „Manuscript on Deciphering Cryptographic Messages” care conține detalii de cu privire la algoritm și totodată primele informații statistice.

Frecvența de apariție a literelor în limba engleză

Opt secole mai târziu, pentru prima dată în istorie, o tară începe să țină evidența populației. Mai exact, în Anglia, sec XVII se naște John Graunt  pionierul demografiei. Aparent problemele de interes național au împins încet încet spre evoluția acestor domenii și crearea unor noi reprezentari a datelor pentru a putea fi interpretate.

Bills of Mortality 1665 (68596 decese din cauza Ciumei)

Epoca Modernă

 

Gerolamo Cardano calculează probabilitatea să pice o anumită față a unui zar la aruncarea acestuia. Astfel descoperă formula de calcul penru probabilitatea de apariție a unui eveniment, (1663)

Pascal si Fermat pun pe hârtie Teoria probabilitatilor  (1654)

Abraham de Moivre publică articolul in care descrie Teorema Limita Centrală (1733)

Thomas Bayes descrie Statistica Bayesiană în “An Essay towards solving a Problem in the Doctrine of Chances.” (1763)

Carl Friedrich Gauss folosește distribuția normala pentru a analiza date astronomice (1809)

Pierre-Simon Laplace cu “Théorie analytique des probabilités” (1812)

Francis Galton demonstrează „Teorema Limită Centrală„ cu ajutorul „Bean machine” (1883)

Pearson

Spearman

Fisher

Kendall and so on

Monte Carlo

Gringer Causality

Ward

Cluster Analysis

Fractal Market

Machine Learning